Visie

Activiteiten- en bezoekerscentrum Klein Postel biedt nieuwe activiteiten aan met miniatuurpaarden op een echte sportvloer en in een verwarmde ruimte met de nodige verzorgingsfaciliteiten. Door de rolstoelvriendelijkheid van het manege-gebouw en de ruime omgeving, worden ook rolstoelgebruikers uitgedaagd om nieuwe dingen aan te leren.

Wij bieden professionele ondersteuning vanuit een waarderende en motiverende benadering, met als voornaamste betrachting dat mensen zich gewaardeerd voelen in hun hobby, werk en persoonlijkheid waardoor zij hun mogelijkheden zien toenemen.

Als men uitgaat van een persoonlijke interesse, dan kan men in zichzelf nieuwe krachten vinden om andere kwaliteiten en vaardigheden te ontdekken en aan te leren.

Doelstelling

Vzw Klein Postel biedt een unieke en uitdagende dagbesteding aan, die bevorderend is voor de zelfstandigheid en zal leiden tot een verhoging van het eigenwaardegevoel. Om deze visie en doelstelling mogelijk te maken zetten wij de volgende middelen in:

1. Een waarderende begeleiding.

Een motiverende en coachende begeleiding die zich richt op het stimuleren en ontplooien van de eigen krachten van mensen met als uitgangspunten:

  • Starten vanuit de passie en interesse van mensen.
  • Verruimen en ontdekken van de eigen (nieuwe) mogelijkheden.
  • Motiveren en vooruitzicht bieden op een bereikbaar doel.

2. Minipaardjes

Door hun kleine gestalte en het vriendelijke karakter zijn onze paardjes zeer uitnodigend om te snoezelen, knuffelen, verzorgen en te wandelen. Ook voor minder mobiele mensen zijn ze heel toegankelijk, waardoor zij eveneens op een zelfstandige manier kunnen meewerken aan het dagelijkse werk, zoals:

  • Voederen, borstelen, manen vlechten en op weide zetten.
  • Training van de paardjes in allerlei behendigheidsparcours.
  • Demonstreren van de mogelijkheden van de paardjes aan de bezoekers.

3. Bezoekersdagen

Door het organiseren van bezoeknamiddagen heeft iedereen de mogelijkheid om kennis te maken met de werking van Klein Postel en te genieten van een fijne en ontspannende uitstap.

Deze bezoekmomenten kunnen voor mensen van de dagbesteding, die hieraan wensen deel te nemen, ook een mogelijkheid zijn om :

  • Uit te kijken en te streven naar een doel.
  • Om nieuwe contacten te leggen en verworven competenties te tonen.
  • Om een zelfstandige en verantwoordelijke rol op te nemen in het ontvangen (rondleiding geven), informeren (vragen beantwoorden) en bedienen van bezoekers (drankje geven).

4. Een natuurlijke en rustgevende omgeving

Mensen voelen zich goed als zij actief en betrokken een bijdrage kunnen leveren. Toch is een gezonde balans tussen rust en beweging net zo belangrijk om zich ergens ‘thuis’ te voelen.
De landelijke sfeer rond het akkerbouwbedrijf met het aangrenzende bos, zorgt voor een natuurlijke rustgevende factor. Maar men kan zich ook ontspannen in de aangename recreatieruimte, buiten op de zitbankjes of in de stille rustkamer van Klein Postel.